torstai 11. heinäkuuta 2013

Mohairnallen valmistaminen

Rakkaudella ommellun nallen valmistus käynnistyy karvan valitsemisesta. Tällä kertaa työn alle päätyi perinteinen vaalea mohair. Kaavat piirretään kankaalle, josta ne leikataan irti. Viimeisenä leikataan tassujen pohjat. Kuvassa tassunpohjakaavat on piirretty mustalle keinonahalle.
064_500x314.jpg

Aikaavievin vaihe nallen teossa on ompelu. Mohair arvokkaana kankaana ansaitsee parasta eli nalle ommellaan täysin käsipelillä. Jokainen osa ommellaan erikseen ja päätellään hyvin. Tätä vaihetta ei kannata säikähtää. Yhdessä opettelemme ompelemaan.

066_500x333.jpg

Seuraava vaihe on ommeltujen osien kääntäminen oikein päin ja valmiit osat täytetään. Nallen täyttö jakaa mielipiteitä. Mielestäni mohair on sen verran laadukas kangas, ettei täytteessäkään voi kitsastella. Vekkuliverstaan nallejen täytteenä käytetään suomenlampaan villaa tai kotimaista puulastuvillaa. Täytteenä saattaa olla myös kankaan leikkausvaiheessa ylijääneitä pieniä paloja nallen omaa kangasta. Tämän nallen täyte on paikallista suomenlampaan villaa.

071_500x420.jpg
Nallen tekotavasta riippuen nivelet kiinnitetään kankaaseen ennen tai jälkeen täytön. Yksi nivel koostuu viidestä osasta: 1 x metallisokka, 2 x puupahviosa, 2 x metallinen prikka. Nivelten avulla nallen raajat sekä pää liikkuvat. Vasemmalla kuva nivelen osista. Oikealla kuva, jossa nivelet ovat paikallaan ja raajojen kiinnitys vartaloon alkaa.
074_500x312.jpg073_390x500.jpg

Kun osat ovat tiukasti kiinni toisissaan, voidaan nallen vartalo täyttää ja korvat kiinnittää. Nalle on lähes valmis. On aika herättää nalle eloon tekemällä kasvot. Yleensä nalleilla on lasista valmistetut silmät, mutta Vekkuliverstas tekee silmät ja nenät itse. Silmät ja nenä kiinnitetään neulan avulla. Suu ommellaan vahvasta langasta. Ihana ystävä on valmis kuuntelemaan tarinoitasi!

Vekkuliverstas järjestää nallekursseja, joilla saat henkilökohtaista apua nallen teon eri vaiheissa. Kursseista voit lukea lisää Kurssisivulta. Kun perustiedot ovat hallussa, nalleja on helppo valmistaa valmiista nallentekopakkauksistamme.

Kurssit ovat hyvä tapa nalleharrastuksen aloittamiseen. Apu on lähellä ja ympärilläsi on joukko saman henkisiä ihmisiä. Vaikka nalleja osaisi tehdä ilman apua, kurssilla jo pelkkä seura ja rento tunnelma tuovat haluttua vaihtelua arkeen. Harrastukseen on helppo jäädä koukuun. :)
Tervetuloa kurssille viettämään unohtumaton viikonloppu nallenteon parissa!

nalle_nanne_3.jpg

2 kommenttia:

  1. Voi miten suloinen. Minkä ikäiselle tekijälle nallepakkaukset olisivat sopivia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Minulla ei ole antaa mitään selkeää ikärajaa nallentekopakkauksille. Nallen pystyy periaatteessa tekemään, kun osaa ommella. Mitä nuorempi ja kokemattomampi ihminen, sen enemmän tarvitsee tukea nallen tekoon. Olen nähnyt kymmenvuotiaan tekevän nallen. Tällä henkilöllä oli opastaja vierellä koko ajan.

      Poista

Palautetta on aina kiva saada! Kiitos!